מקור השם של אבן בזלת הוא מלטינית – Basaltes, אבל השורשים שלו באים ממילה אתיופית שפירושה הוא "אבן שחורה". את האבן הזאת מייצרים מסלע הבזלת שנחשב לסלע חזק ועמיד במיוחד. בתוך האבן יש גבישי המינרלים כמו קַלצִיט, זאוליטים, קוורץ וגם זכוכית.
איך אבן בזלת נוצרת?
האבן הזאת היא סלע יסוד בסיסי ממוצא מגמטי הנוצר מהתקררות מהירה של לבהץ. לבזלת שלא עברה תהליך בליה יש צבע משחור ירקרק ועד שחור. הצבע תלוי במינרלים שבונים את הבזלת. שטחים של אבן הזאת ניתן למצוא במקומות רבים בארץ, למשל: מכתש רמון, רמת הגולן, גליל וכרמל. גם ברחבי העולם ניתן למצוא שטחי בזלת גדולים, בעיקר בהודו, אירלנד, בארגון ובקולומביה.
סוגי בזלת:
- אבן בזלת תולאיטית – הבזלת של קרקעית האוקיינוסים,
קילוחי הבזלת הגדולים למשל אגן קולומביה שבאמריקה הצפונית ורוב האיים הגדולים באוקיינוסים - אבן בזלת עמודית – שכבה בזלתית הבנויה מעמודים מצולעים, למשל בריכת המשושים שברמת הגולן
- אבן ברכס האוקיאני – "MORB"
- אבן בזלת עשירה באלומינה
- אבן בזלת אלקלית
- בוניניט
איפו משתמשים באבן בזלת?
ריצוף עם אבן בזלת מתאים הן למטרות ריצוף פנים והן חוץ. היום עושים שימוש באבני בזלת למטרות של בנייה, ריצוף ועיצוב דקורטיבי גם למטרות פרטיות וגם למטרות תעשיתיות, כמו למשל מילוי כבישים או ציפוי של בניינים. הצבע של האבן יחסית כהה ולעתים הוא מגיע הם נקודות שחורות קטנות. ריצוף בזלת מתאים למשל לשבילים בחצרות, לקירות חיצוניים, בתור גדר לתיחום ואפילו לריצוף בחללים כמו המרפסת, המטבח או הסלון.
לאבן הבזלת יש מראה יוקרתי, מרשים, ייחודי ויש לה מקום של כבוד בתהליכי עיצוב ובנייה שונים. בנוסף, היא מוסיפה אסתטיקה ונחשבת לאבן חזקה, עמידה שמחזיקה מעמד שנים רבות בלי שום בעיות. בנוסף, גם אומנים עושים בה שימוש, בונים ממנה פסלים והיא גם משמשת לבניית מצבות ואנדרטאות זיכרון. יש גם מבני בזלת מרשימים בעיקר בצפון הארץ וניתן לייצר ממנה שלל עיצובים ודקורציות.
יתרונותיה של אבן הבזלת
- מראה טבעי ומיוחד
- מאופיינת בעמידות גבוהה
- מתאימה לשלל שימושים
- קל לתחזק אותה
- מומלצת הן לחיפוי וריצוף חוץ והן לפנים
אבני בר – בחירות אבני חיפוי לבית ולבניין